Znaté brousky a ocílky? Jaké je jejich využití v domácnosti?
Pokud to s vařením a se svým nožem myslíte opravdu vážně, bez brousku nebo ocílky se rozhodně neobejdete. Tupý nůž je v kuchyni k ničemu. Naučit se brousit svůj nůž je přitom překvapivě levným, jednoduchým a účinným řešením, jak mít své náčiní neustále ostré. Tak proč jej lidé více nevyužívají? Ať už je důvodem nedůvěra, strach nebo nechuť, rozhodně je s moderními brousky „nebrousit“ škoda.
Ocílka
I když by mělo být k nově pořízenému noži samozřejmostí pořízení ocílky stejné řady a kategorie, není tomu tak. Používání ocílky by také mělo být automatické před každým použitím nože. Ano, i před tím, kdy se vám zdá nůž dost ostrý. Ocílka totiž udrží nůž v perfektním stavu.
Ocílka se vyrábí zásadně z materiálu, který je tvrdší než nůž. Jedině tak dokáže odstranit mikroskopická poškození a ohnutí ostří, která způsobují tupost nože. Abyste měli jistotu, že vám váš nový nůž ocílka nezničí, měli byste ji pořídit přímo na míru noži.
Broušení nože ocílkou chce cvik a zkušenosti. Pokud můžete, nechte si to ukázat od zkušenějšího kuchaře, nebo si najděte instruktážní videa. Při špatném postupu můžete nůž nejen ztupit, ale také nevratně poškodit. Jakmile se naučíte brousit s ocílkou, těch pár pohybů před každým použitím nože navíc se vám stane příjemným rituálem.
Brousky na nože
Pokud se vám z jakéhokoliv důvodu nechce používat ocílka, a nemáte doma nože za desítky tisíc, dobrou službu vám prokáže moderní kuchyňský brousek. Ty se podobně jako ocílky také prodávají ke konkrétním nožům a fungují na principu brusných kotoučů vyráběných nejčastěji z nožířské keramiky.
Jejich velkou výhodou je velmi jednoduché používání, které je zároveň maximálně bezpečné. Jednoduše brousek postavíte na stůl a připravenou mezerou jemně přejíždíte ostřím svého nože.
Ať už si vyberete jakýkoliv brousek, nezapomeňte, že vždy slouží pouze k doostření nože. Nikdy byste svůj nůž neměli úplně ztupit nebo poškodit. Takový nůž už opraví jedině nožíř, doma se do toho raději nepouštějte.