Možná jste si v poslední době všimli reklamy na keramické nože, které se staly v poslední době velice oblíbeným nástrojem, který by
neměl chybět v každé kuchyni. Čím to ale, že se tyto nože staly tak oblíbené? Odpověď je velice jednoduchá, je to především díky jedinečným vlastnostem keramických nožů, a to především jejich ostří. Keramické nože se vyrábějí z keramicko-zirkoniové sloučeniny, která je tvrdší ne diamant. Keramické nože se tak prakticky nikdy neztupí.
Vyplatí se kuchyňské keramické nože?
Možná jste si v poslední době všimli reklamy na keramické nože, které se staly v poslední době velice oblíbeným nástrojem, který by neměl chybět v každé kuchyni. Čím to ale, že se tyto nože staly tak oblíbené? Odpověď je velice jednoduchá, je to především díky jedinečným vlastnostem keramických nožů, a to především jejich ostří. Keramické nože se vyrábějí z keramicko-zirkoniové sloučeniny, která je tvrdší ne diamant. Keramické nože se tak prakticky nikdy neztupí.
Jejich tvrdé a bíle ostří je dokonale hladké a má nelepivý povrch, také krájení problémových potravin, jako je například ovoce a zelenina, se s tímto keramickým nožem stává hračkou. Další výhodou je, že keramické nože jsou díky materiálu vyvinutém při kosmickém výzkumu dokonale lehké. Nože se tak mohou pyšnit extrémní ostrostí, nenáročností a =&0=&.
Keramické nože nemusíte brousit
Keramické nože nemusíte brousit po mnoho let každodenního používání – keramický nůž se neztupí, avšak je třeba dát si pozor, aby Vám nůž neupadl na zem nebo jste jej neskladovali s kovovými noži, aby nedošlo k poškození čepele vyštípnutím. Pokud se tak stane, není nic ztraceno, keramický nůž lze opět vybrousit, ovšem tuto činnost přenechejte raději kvalifikovaným odborníkům. Vzhledem k extrémní tvrdosti a křehkosti se keramický nůž brousí diamanty a samotné broušení je velice náročné, protože dochází ke tření dvou podobně tvrdých materiálů. Proto je lépe od začátku s keramickými noži zacházet šetrně.
Vždy čerstvé potraviny
Jako další výhody keramického nože se dále uvádí skutečnost, že při řezání keramickým ostřím nedochází k vytváření statické elektřiny a nůž je tak šetrný k vitamínům a výživných látkách obsažených ovoci a zelenině. Krájené potraviny tak nejen že zůstanou déle čerstvé, ale jsou i zdravější a chutnější. Pokračování článku